Kérdésed van? Írj nekünk bizalommal! [info@csillaggyongy.hu]

Napkő

Napkő hatása

A napkő aventurin-földpát, melynek különlegessége a gyakran átlátszó, narancssárga-vöröses árnyalatú ásványban megbújó apró hematit részecskék által okozott csillogó fényjáték. Minél szabályosabb és egyenletesebb a hematit darabkák elhelyezkedése a napkőben, a fényjáték annál csillogóbb, s az ásvány annál inkább keresetebb is.  

Legközelebbi rokonai a labradorit és a holdkő, melyek szintén földpátok. Elsősorban ékszeripari alapanyag, melyet karkötők, nyakláncok, talizmánok készítésére használnak fel, illetve marokkő formájában is találkozhatunk vele.  

 

Név eredete

 

Szinonimanevei: aventurin-földpát, heliolit. A nevében szereplő aventurinnal időnként összetévesztik, pedig az az ásvány zöld színű. Az aventurin-földpát elnevezésben az aventurin azért szerepel, mert az ásvány csillogása nagyon hasonlít a napkő fénylő felületéhez (aventurinhatás). Néha a napkövet összekeverik a hasonló nevű, de üvegből készülő termékkel (szintetikus napkő), amit angolul goldstone-nak nevezünk. A természetes és mesterséges napkő közöttt 2 lényeges különbség van: a természetes holdkő színe a világossárgától a narancsvörösig terjed, a szintetikus változat barnásvörörs színű. A mesterséges holdkőben a csillogást okozó szemcsék elhelyezkedése szabálytalan, míg a természetes holdkő esetében szabályos, egyenletes.

 

Előfordulása

 

A napkő vulkanikus és metamorf kőzetekben is előfordul. 4 kiemelkedő lelőhelye van a világon: India, Tanzánia, Norvégia mellett az USA Oregon államából származnak a legértékesebb napkövek. Az amerikai napkő egyediségét az adja, hogy réztartalma miatt vöröses árnyalatú, s szinte teljesen áttetsző.

 

A napkő ásványnak tulajdonított pszichológiai, érzelmi gyógyhatás

 

A napkő gyógyhatását tekintve olyan, mint amit a Nappal kapcsolatban összekötnek: azaz a melegség, az életvidámság, a növekedés és a táplálás.  Elősegítheti a depresszió, a komor hangulat mérséklődését, feloldhatja a gátlásokat, így optimista gondolkodásra és hozzáállásra serkenthet. Növelheti a lelkesedést, ezáltal ösztönzheti a tetterőt, a vitalitást, s hogy induljunk el a vágyaink megvalósítása felé, hogy kiteljesedve egy boldogabb és kiegyensúlyozottabb életben legyen részünk.  Ösztönözhet minket a fejlődésre, hogy másokat is a növekedés útjára tereljünk. Egyes hagyományok szerint aki ezt a követ viseli, azt gyakrabban érheti szerencse.

 

Horoszkóp: A Mérleg, Oroszlán csillagjegy szülötteinek ásványköve.

A napkő ásványhoz hozzárendelhető csakra: Szakrális csakra

 

Napkő ásvány karkötő1termék 11