Kérdésed van? Írj nekünk bizalommal! [info@csillaggyongy.hu]

Rózsaszín ásványok


 

A rózsaszín szín szimbolikus jelentése címszavakban:

boldogság, öröm, szeretet, szerelem, illúzió, nöiesség, anyaság, együttérzés, gondoskodás

Rózsaszín színű ásványok:

rózsakvarc, rodonit, rodokrozit, rózsa opál, kunzit

Tudnivalók a rózsaszín színről és a rózsaszín ásványokról és hatásukról

 

A rózsaszín a vörös szín árnyalata. Elnevezésének állítólagos forrása a tatár vagy német szegfűnek nevezett, rózsaszín virágokat hozó örökzöld növényről kapta, amit kerti rózsaszínnek is szoktak hívni.  A rózsaszín színt és szót először a 17. század végétől használták, azelőtt úgy hivatkozták rá, mint a piros és a fehér keveréke.

Rengeteg árnyalata létezik, melyek a vörös és a hozzáadott fehér arányában különböznek egymástól.

A színre történő utalások már a görög és római antik irodalomban is fellelhetők: Homérosz Odüsszeiájában a hajnal szimbólumaként jelenik meg, a római költők verseiben pedig több alkalommal kerül említésre a „roseus” latin szó révén, ami magyarul rózsaszínt, rózsásat jelent.  A reneszánsz idején a festészetben főként az arc és a kezek színezésére használták. A szín virágkora a 18. században, a romantika korában jött el, amikor is egész Európában a divat középpontjába került. Ebben az időszakban vált a rózsaszín a szerelem, szeretet, a gyermeki ártatlanság jelképévé. Japánban ugyanakkor a rózsaszín virágú cseresznyefa virág tavaszi virágzása miatt a tavaszt jelöli. A 19. század közepétől kezdve az angolszász országokban a fiúkat rózsaszínbe, a lányokat kék színű ruhába öltöztették. Ennek indoka valószínűleg onnan ered, hogy a férfiak (katonák) egyenruhája piros volt, s a fiúkat kis férfiakként szerették volna öltöztetni. A második világháború idején viszont ez a trend megfordult: azóta a kislány ruhák jellemző színe a rózsaszín.

Számtalan növény (rózsa, rózsaszín tulipán, rózsaszín jácint) és állat (rózsaszínű delfin, rózsás kakadu) nevében jelenik meg ez a szín, de ne feledkezünk meg rózsaszín tengerpartról, valamint az eperfagyiról, a puncsról és a vattacukorról sem, melyek szintén rózsaszínűek.

A magyar nyelvben ezt a színt a szókapcsolatok elemeként is használjuk:

  • rózsaszín álomvilág: olyan világ, aminek köze nincs a valósághoz
  • rózsaszín burok: a valóságot távoltartó védőháló
  • rózsaszín felhőben jár: boldogság, öröm
  • rózsaszín köd: szerelem
  • rózsaszín szemüvegen át látja a világot: túlzott optimizmus

 

A rózsaszínt a szerelmen és a szereteten kívül használják a nőiesség, anyaság, együttérzés, gondoskodás, női megérzés kifejezésére is.

Párodnak bármilyen jeles nap - legyen az születésnap vagy Valentin-nap - szereteted és szerelmet jelléül bátran meglepheted egy rózsaszín ásványkarkötővel.

Segíthet stresszes időszakban is. Jótékony hatást fejt ki a kreativitásra, élénkíti a fantáziát, megnyugtató gyengédséget ad, és enyhíti az önbizalomhiányt.

Aki kedveli a rózsaszínt és szívesen hord magán rózsaszín ruhát vagy kiegészítőt, azok különösen érzékenyek és fogékonyak a szépre, az együttérzésre. Kisugárzásuk tele van finom női energiával, árad belőlük a melegség és a nyugalom. A mindennapi dolgokhoz optimistán állnak, és mindenek felett értékelik a kedvességet és a kényelmet.


 

RÓZSASZÍN ÁSVÁNYT TARTALMAZÓ ÁSVÁNY KARKÖTŐK

 


45termék

Matt rózsakvarc karkötő hologramos üveggyönggyel

3 250 Ft

Rózsakvarc karkötő

3 200 Ft

Madagaszkári rózsakvarc karkötő ametiszttel (10 mm)

4 350 Ft

7 csakra rózsakvarc karkötő

3 750 Ft

"Picasso jáspis" (kalcit) karkötő rózsakvarccal

3 900 Ft