Webáruházunk megújult!

Kérdésed van? Írj nekünk bizalommal! [info@csillaggyongy.hu]

Ametiszt

Ametiszt ásvány hatása

Az ametiszt lila színű, jól kristályosodott, rendszerint áttetsző kvarcváltozat. Színe – melyben  a vas és a mangén hatása dominál - ,  a  lila különféle árnyalataiban, az egész világos ibolyaszínen át a sötét kékesliláig sok árnyalatban fellelhető. A kvarc színe nem mindig homogén, gyakran fehér csíkokkal sávozott, amit a benne lévő zárványok okoznak. Hevítve a lila szín sárgává alakul át, így keletkezik az ametisztből hevített citrin. Emiatt túl sok napfény és hő sem érheti, mert hatásukra színe kifakul, elveszítve eredeti lilás csillogását.

Már az ókorban is az egyik legismertebb ásvány volt, a felső uralkodó világi és egyházi réteg tagjai gyakran hordtak ametisztből készült ékszereket, ezzel is szimbolizálva jólétüket és gazdagságukat. Még a jelen korban is a püspöki és bíborosi gyűrűk egy jellemző alkotó ásványaként tartják számon.

Név eredete

 

Az ametisztet a régi görögök is nagy becsben tartották. Ékszereket, amuletteket készítettek belőle, s azokat előszeretettel hordták magukon illetve vitték magukkal, mert az ásványhoz azt a tulajdonságot társították, hogy véd a részegség kialakulása ellen.  Innen származtatható az elnevezése is, ugyanis az ametiszt neve az ógörög  amethüsztosz szóból ered, melynek jelentése "nem részegítő".  Emiatt az ókorban ametisztből készített kelyhekből itták az alkoholt.

 

Előfordulása

Az ametiszt gyönyörű, kisebb-nagyobb kristályos és geoda formájában kőzeterekben, vulkanikus kőzetekben illetve ametisztmandulákban található.  A kristály legfőbb lelőhelyei Braziliában, Urugvayban, Indiában, Mexikóban valamint Kelet-Afrikában vannak.

 

Az ametiszt ásványnak tulajdonított pszichológiai, érzelmi gyógyhatás

 

Természetes nyugtató hatást tulajdonítanak neki azáltal, hogy csendesítheti az elmét, elősegítve egy nyugodt, akár meditatív állapot létrejöttét is, azaz a meditáció elmélyítésére kiválóan használhatónak tartják. A lila kő tehát meditatív és nyugtató kő, ami kitűnő lehet alvászavarok ellen, és segíthet megnyitni az elmét az új gondolatok előtt. A kristály fokozhatja a testi erőt, önbizalmat, aktiválhatja a szervezetünk rejtett mentális tartalékait, indukálva egy jobb közérzetet és egy nyitottabb, sikerorientált hozzáállást életünk mindennapi kihívásaival szemben. Ennek köszönhetően még ma is a siker köveként tekintenek rá.

Az ametiszt karkötő viselése elősegítheti, hogy emlékezzünk az álmainkra és megértsük azokat, erősítheti bennünk a vizualizáció képességét. Csökkentheti a fizikai, az érzelmi, és a mentális fájdalmat.

A középkorban a szerelmi hűség szimbólumaként tekintettek rá, a jelenkorban a szenvedély, és az örök, időtlen szeretet kövének is nevezik. Részegség ellen tulajdonított hatása miatt a józanság megőrzésére is ajánlották, illetve méregtelenítő hatást is kapcsolnak ehhez az ásványhoz. Segít az álmok és döntések helyes értelmezésében is.

Horoszkóp: Halak, Kos, Nyilas, Skorpió, Szűz, Vizöntő csillagjegy szülötteinek köve.

Az ametiszthez hozzárendelhető csakra: Koronacsakra

A kőről további érdekességek, részletes információk a Wikipédia és a geology.com oldalakon olvashatók.

 

Ametiszt ásvány karkötő17termék 117
ÚJ

Aura kvarc, ametiszt, hegyikristály karkötő

5 200 Ft

7 csakra lávakő karkötő

3 800 Ft

Rutilkvarc, prehnit, ametiszt és rózsakvarc karkötő

4 500 Ft

Amazonit karkötő ametiszttel és shamballa gyönggyel

5 300 Ft

Ametiszt ásvány karkötő (10 mm)

4 100 Ft