Kérdésed van? Írj nekünk bizalommal! [info@csillaggyongy.hu]

Piros (vörös) színű ásványok


  

A piros szín szimbolikus jelentése címszavakban:

 

 

Izgalom, energia, szenvedély, szerelem, vágy, életerő, vér

 

 

Piros (vörös) színű ásványok:

Breccsa jáspis, vörös jáspis, gránát (sötét)

Tudnivalók a piros színről és a piros színű ásványokról és hatásukról

 

A piros (vörös) a tűz, a vér, az élet és a nyár színe. Tavasszal és nyár elején jelenik meg az eper, cseresznye, meggy, málna, és a ribizli, jelezve azt számunkra, hogy a nyár megérkezett. Nagyon emocionális szín, szinte mindenkiből kivált valamilyen reakciót, ami egyben megszünteti a nyugalmiállapotot, és cselekvésre ösztökél. Hatása testünkre élénktő: így növeli a vérnyomást, emeli a pulzusszámot, ugyanakkor több adrenalin kerül a vérünkbe, javítva szervezetünk vérkeringését és energiaszintjét.

A vörös az egyik legerősebb, leghangsúlyosabb alapszín, amit már az őskorban is előszeretettel használtak: az őskori emberek ezt a színt használták fel bőrük díszítésére valamint a barlangrajzok elkészítésére. A kelet-ázsiai kultúrákban az öröm jelképe. Az ókorban egy babona alapján úgy hitték, hogy a piros megvéd a démonoktól és a rossz szellemektől. Az egyiptomiak minden évben befestették pirosra a fákat és ingóságaikat, hogy megvédjék őket a tűztől, megőrízve így azok termékenységét.

Az ókori Egyiptomban és Hellászban a szerelem, a szenvedély, az egészség és az élet megtestesítője: a mennyasszony tűzpiros fátylat viselt. (Ma a Távol-Keleten a mennyasszonyok vörös színű ruhába öltöznek, a szerencse és a termékenység jeleként). Az egyiptomi nők kozmetikumként és felhasználták: az ajkukat és az arcukat színezték vörösre.

A keresztény hagyományban a komolyság, a fenség, és a hatalom színe, megtisztulás és az újjászületés jelképe. Krisztus vére miatt ez a szín nagyon fontos volt a katolikus egyháznak a Szentlélek és vértanúság színeként.

Ma az európai országokban termékenységet jelölhet (húsvéti tojás). Figyelemfelhívó jellege miatt szövegek kiemelésére is használjuk, és előtérbe hozza a képeket, hogy az emberekből gyors reakciót váltson ki. Néhány esetben tilalomként, figyelmeztetésként alkalmazzuk: stop tábla, piros lámpa, magasfeszültség.

A nemiség, a libidó színe. A piros erotikus tartalomra is utalhat ( piros lámpás negyed, piros körmök, piros ajkak stb). Jelölhet jelentőséget és értéket (pirossal jelölt ünnepnapok, piros pont), egészséget és derűt (piros alma, piros arc), és kifejezhet bátorságot is (ezért jelenik meg számos ország, köztük Magyarország nemzeti zászlaján is. A vörös szív a szeretet és a szerelem szimbóluma.

Autók (Ferrari, Alfa Romeo), játékok, sportszerek reklámozása (Fila, Devergo) is gyakran ehhez a színhez kötődik.

A vörös színt kedvelő emberek dinamikusak, tettrekészek. Céljaik megvalósítása felé energikusan haladnak, ha valami még sem sikerül, képesek saját maguk újra talpra állni. Lételemük a szerelem, szenvedély, a lángolás.

A vörös az örömet és bőséget is jelképezi, ezért mindig legyen nálad vörös ásványt tartalmazó ékszer. Jótékony hatással van a párkapcsolatokra testi és lelki szinten is: egyaránt fokozhatja a szenvedély megélését, és érzelmeid mélyebb megtapasztalását. Ezért csak bátran lepjük meg kedvesünket vörös színű fülbevalóval, vagy ásványkarkötővel. Hasznos lehet a vörös szín viselete, ha nyilvános szereplés vagy kihívás előtt állunk, ugyanis a vörös kristályok oldják a szorongást. De akkor is fordulhatunk felé támogatásért, ha egyszerűen csak kimerültek, fáradtak vagyunk.

Viszont a vörös színt is esetén fontos a mérték betartása, mert a túl sok vörös exibicionizmust, felsőbbségrendű érzést, túlfűtött szenvedélyt és agressziót sugallhat a külvilág felé.


 

VÖRÖS SZÍNŰ ÁSVÁNYT TARTALMAZÓ ÁSVÁNY KARKÖTŐK


14termék 114
ÚJ

Ónix karkötő szivacskorallal és lótusz medállal

4 250 Ft

Gránát ásvány karkötő arany aura kvarccal

4 450 Ft

7 csakra lávakő karkötő

3 950 Ft

Unakit karkötő rodonittal és virág köztessel

3 850 Ft

Lávakő karkötő vörös jáspissal és sárkány gyönggyel

4 000 Ft

Gránát, eperkvarc, rutilkvarc és aura kvarc karkötő

5 500 Ft