Kérdésed van? Írj nekünk bizalommal! [info@csillaggyongy.hu]

Csakrák és jelentésük

A 7 csakra ásványai

7 csakra és jelentésük

A tantra tudománya szerint a csakrák olyan energia központok, ami a felsőbbrendű tudat és az ösztöneink összecsapásának színtere is: aki megérti és tudatosan képes felhasználni a csakrákból áramló energiákat, az szépen lassan elérheti a megvilágosodás állapotát, elérve így a tökéletes boldogságot. A hinduk szerint testünkhöz 7 csakra köthető, mindegyiket egy-egy szín szimbolizál, ami alapján az egyes csakrákhoz az ásványok hozzárendelhetők.

 

Gyökér- vagy alapcsakra (Muladhara):

 

Színe: vörös (piros), fekete, szürke

Szimbóluma: 4 szirmú vörös lótuszvirág

Elhelyezkedése: a gerincoszlop alsó vége

Eleme: Föld

 

A gyökércsakra a biztonság, bizalom, munka, otthon, védelem területe, itt rejtőzik a Kundalini energia. Ez a csakra felelős testünk életenergia ellátásáért, végső soron vitalításunk biztosításáért.  A gyökércsakra (életerő csakra) forog a csakrák közül a leglassabban. Az anyagi világgal, a föld szimbólumával hozható kapcsolatba. Ha erőtlennek, bizonytalannak érzed magad, illetve félelmeid miatt alvászavarok gyötörnek, érdemes lehet a gyökércsakrádat erősíteni vörös vagy föld színű ásvány karkötő viselésével.

 

A gyökércsakrához társított ásványok: gránát, hematit, jáspis, ónix, obszidián, lávakő, fekete turmalin

 

Szakrális vagy szexcsakra (Szvádisthána):

 

Színe: narancssárga, ezüst, zöldeskék

Szimbóluma: 6 szirmú vörös lótuszvirág

Elhelyezkedése: A nemi szervek és a köldök között

Eleme: Víz

 

A szexcsakra  - ami már az előzőnél valamivel gyorsabban forog -  az alkotó energia, a teremtés, az őszinteség, az elfogadás és az érzelmi egyensúly központja.  Ide tartozik a szenvedély, a női- és férfi energiák egyensúlyának kezelése, a szerelem megélésének és a kreativításnak a területe.  Párkapcsolatodban az energiák megrekedése miatt jelentkező egyensúlyi problémák, a kreatívitás és inspiráció hiánya, a szabadság és a kötöttségek közötti váltások megélésének nehézsége utalhat a csakra gyenge működésére, amit narancssárga ásványok és ásványékszerek segítségével van lehetőséged erősíteni.

 

A szexcsakrához társított ásványok: achát, karneol, holdkő, napkő

 

Köldök- vagy napfonat csakra (Manipura)

 

Színe: sárga

Szimbóluma: 10 szirmú (arany)sárga lótuszvirág

Elhelyezkedése: a ködök fölött és a szegycsont alatt

Eleme: Tűz

 

Ez a csakra – amit solar plexusnak vagy gyomor csakrának is neveznek - egy kicsit gyorsabban forog az előző kettőnél. A köldökcsakra a hatalom, belső erő, szenvedély, harag, félelem, szorongás kezelésének központja. A napfonaton keresztül veszi fel testünk a nap energiáját, ami táplája testünket. A kisebbség érzés, önértékelési zavarok, elnyomott szorongással, aggodalommal járó idegesség, nyugtalanság, a túlzott elégedetlenség és sikertelenség érzete, valamint fizikai szinten a gyomor környéki fájdalmak a napfonat csakra erőrtlenségére utalnak. Ha szeretnéd, hogy a köldökcsakrád hatékonyabban működjön, viselj sárga színű ásványt tartalmazó ékszereket.

 

A köldökcsakrához társított ásványok: ametrin, borostyán, citrin, rutilkvarc, tigrisszem

Szív- vagy harmóniacsakra (Anáhata)

 

Színe: zöld, rózsaszín

Szimbóluma: 12 szirmú zöld lótuszvirág vagy a szabályos hatszög

Elhelyezkedése: szívtájék, mellkas közepe

Eleme: Levegő

 

A szívcsakra híd a földi- és szellemi világ között, egyben a 7 csakra közül a középső csakra: itt találkozik a 3 felső szellemi-éteri központ és az alsó három fizikai-emocionális központ, ennek köszönhetően a szívcsakra jelképe a hatszög. A harmóniacsakra az adás és elfogadás egyensúlyát, az odaadást, az együttérzést, a szeretetet, a megbocsátást, érzelmeink megélését jelképezi. Ez az a központ, melyen keresztül szerethetünk, s minél nyitottabb, annál több szeretet vagyunk képesek adni és elfogadni, mindezt feltétel nélkül, önzetlenül és együttérzőn. Ha nehezen bocsátasz meg másoknak vagy magadnak, vagy mások segítségét nehezen tudod elfogadni, akkor a szívcsakrád támogatásra szorul, amiben segítségedre lehet egy zöld vagy rózsaszín ásványt tartalmazó karkötő vagy ékszer.

 

A szívcsakrához társított ásványok: amazonit, aventurin, kunzit, labradorit, malachit, prehnit, rózsakvarc, rodonit, rodokrozit

 

Torokcsakra (Vishuddha)

 

Színe: égkék, világoskék

Szimbóluma: 16 szirmú kék lótuszvirág

Elhelyezkedése: torok

Eleme: Tér

 

A torokcsakra a szellemi szféra kapuja, híd a gondolataink és érzéseink között, egyben a kommunikáció, és a hallás központja.  A csakrában lévő zavart mindig valamilyen fizikai tünet kíséri: rekedtség, torokgyulladás, köhögés. Az enerrgiaközpont diszharmonikus működése miatt kommunikációnkban a beszéd és a hallás egyensúlya nincs jelen, felléphet dadogás vagy fecsegés is. Ezen a csakrán keresztül fejezzük ki magunkat, és közvetítjük érzéseinket mások felé, s minél harmonikusabb a torokcsakra működése, akkor nemcsak annál hatékonyabban tudjuk közölni érzéseinket és gondolatainkat, hanem a külvilág üzeneteit is eredményesen tudjuk értelmezni és befogadni. Ha nehezen engeded el a régi, gátló gondolataid, emiatt gyakran érzed magadat szomorúnak és feldúltnak, akkor a kék színű ásványok viselése támogathat a torokcsakra megfelelő működésében.

 

A torokcsakrához társított ásványok: akvamarin, angelit, dumortierit, kalcedon, krizokolla, türkiz, amazonit

 

Homlokcsakra (Adzsna)

 

Színe: indigókék, liláskék

Szimbóluma: 2 szirmú indigókék lótuszvirág

Elhelyezkedése: a homlok közepén, a szemöldökök között

Eleme: Éter

 

A homlokcsakrát a harmadik szem csakrájának is nevezik.  A türelem, az intuició, az akarat, és meditatív képességek központja. A hindu felfogás szerint a harmadik szem a lélek otthona, minden zavara a belátás, (ön)elfogadás, felismerés, önfegyelem hiányára, a felelősség elutasítására vezethető vissza.  A harmadik szemhez kötődik a nevetés is,  emiatt egyik legfontosabb funkciója az, hogy tudjunk magunkon is nevetni. További feladatai közé tartozik az emlékezőtehetség, az intellektus és a megnyilvánulás képességének biztosítása. A homlokcsakra a tisztánlátás helye is: ide tartozik a hatodik érzék, a tudattlati álmok, képek jelensége is, melyek révén feltárhatjuk a dolgok mögött rejtőző igazságot.

 

A homlokcsakrához társított ásványok: azurit, apatit, dumortierit, foszfosziderit, iolit, kianit, lapis lazuli, szodalit

 

Korona- vagy lótuszcsakra (Szahaszrára)

 

Színe: lila, fehér

Szimbóluma: 1000 szirmú szivárvány lótuszvirág

Elhelyezkedése: fejtető

Eleme: Tudat

 A mindent egyesítő legfelső csakra az emberi tökéletesség színtere. Ezen a szinten az anyag és a szellem eggyé válik, így aki szellemével uralma alá hajtja az anyagot, a saját tetteivel is tökéletesen  tisztában van. Ide tartoznak a következő kulcsszavak: univerzális tudat, isteni energia és tudás, tökéletes létezés, egységélmény, határtalan nyugalom és boldogság. Ebben a energiaközpontban éljük át az isteni tökéletességet, a teljes szabadságot, és a tökéletes harmóniát, miközben bízunk az intuiciónkban, és felelősséget vállalunk az életünkért.

 

A koronacsakrához társított ásványok: ametiszt, csaroit, hegyikristály, lepidolit, rutilkvarc, szelenit


 

Erre a mondatra kattintva megtekintheted webáruházunk 7 csakra karkötő kínálatát.