Kérdésed van? Írj nekünk bizalommal! [info@csillaggyongy.hu]

Hematit

Hematit ásvány hatása

A hematit vas-oxid tartalmú átlátszatlan ásvány, melynek vastartalma legalább 70%, így meghatározott feltételek mellett mágneses tulajdonsággal is bír. Színe legtöbbször acélszürke, vasfekete de tarkíthatják barnásvörös foltok is.  Színe mellett meghatározható fémfényes felületéről is, de talán felismerését leginkább az az ásványok között egyedülálló fajsúly könnyíti meg, hiszen ez a kő nagy sűrűséggel bír.

Szinte kizárólag csiszolt formában kerül kereskedelmi forgalomba, könnyű megmunkálhatósága, szinte kiapathatatlan forrásai miatt nagyon kedvelt anyag az ékszeriparban, de festék- és acélipari felhasználása is ismert.

Már az őskorban is ismert kő volt, így az ókori Egyiptomban a hematitba véstek a földi lét elengedését megkönnyítő mondatokat, melyeket a szarkofágokba helyeztek el. Babilóniában a harcosok ezzel a kővel kenték magukat vörösre, hogy sebezhetetlenek és merészek legyenek. Az ókori Rómában amulettként viselték, illetve tükörgyártásnál használták fel. A középkori Itáliában boszorkánykőnek nevezték, mert úgy hitték, hogy aki hematitot visel, azt elkerülik a boszorkányok és a gonosz szellemek. 

A hematit karkötőről egy régi babona szerint úgy hiszik, hogy miután magas vastartalmú gyöngyökből áll, mágsnesként vonzza magához a gazdagságot, boldogságot és a sikert.

 

Név eredete

 

Elnevezése a görög haima szóból ered, aminek jelentése magyarul: vér.  Ennek köszönhetően szinonimaneve a vérkő, mely arra utal, hogy a hematitpor a vízben feloldódva azt vöröses színűre festi. Csiszolás során a tenyerünkre kerülő por szintén vörösre festi az ujjainkat. Ezt a tulajdonsgát felhasználva krétaként is felhasználták.

 

Előfordulása

 

Leginkább magmás kőzetekben fordul elő más ásványokkal elegyedve. Magyarországon apró kvarcos telepei a Velencei hegységben és a Börzsönyben találhatók. Külföldi főbb lelőhelyei közül kiemelkedik az Ural vidéke (Oroszország), az Elba folyó vidéke (Olaszország), valamint jelentős telepei találhatók a svájci Alpokban, az USA-ban és Kanadában is.

 

A hematit ásványnak tulajdonított pszichológiai, érzelmi gyógyhatás

 

A hematit egy bátorító kő, viselése fokozhatja a vitalitásunkat, élénkítheti az elménket, növelheti az akaraterőnket és a magabiztosságunkat, és kedvező hatása lehet az életminőségünkre is. Aki bátortalan, sokszor nem mer lépni, annak ez a kő segíthet. Aki pihenni szeretne, annak ez az ásvány nem ajánlott a kő erős energetizáló hatása miatt. Arra ösztökélhet minket, hogy vegyük kezünkbe életünk irányítását, és merjünk cselekedni. Támogatásával megtanulhatjuk túlélni az élet nehézségeit, kilátástalan helyzetekben, amikor életünket veszélyeztetve érezzük, harcra szólíthat fel. Ez a kő feloldhatja a bennük szunnyadó önkorlátozást, és ráirányíthatja figyelmünket a leginkább vágyott álmainkra. Megtaníthat minket felülemelkedni elfogultságunkon és félelmeinken, így képesek lehetünk "nemet mondani".

Mentálisan a kvarc fokozhatja a koncetrációt és a lényeg meglátását, élénkítheti a memóriát. Ezoterikus körökben földelő és védő hatása miatt a meditációk során gyakran alkalmazott kristály. Jogi ügyek kedvező kimenetélének előmozdításában is segítségünkre lehet.

Horoszkóp: A Bak, Kos, Skorpió, Vízöntő csillagjegy szülötteinek ásványköve.

A hematit ásványhoz hozzárendelhető csakra: Gyökércsakra

 

Hematit ásvány karkötő20termék 120
ÚJ

Ónix, szerpentin kvarc és hematit karkőtő (6 mm)

3 550 Ft
ÚJ

Ónix, szerpentin kvarc és hematit karkőtő (6 mm)

3 550 Ft
ÚJ

Ónix és hematit karkötő (6 mm)

3 400 Ft
ÚJ

Hematit, howlit és szürke képjáspis (kalcit) karkötő

4 000 Ft

Matt ónix karkötő howlittal és fazettált hematittal

4 000 Ft

Matt aventurin, lávakő és hematit karkötő

4 000 Ft

Ónix és hematit karkötő (6 mm)

3 250 Ft