Kérdésed van? Írj nekünk bizalommal! [info@csillaggyongy.hu]

Hegyikristály

 

Hegyikristály

 

A hegyikristály a kvarc színtelen, legtisztább, víztiszta, jól kristályosodott és drágakőként használt változata. A kristályok mérete letöbbször maximum pár centiméter, de vannak több méteres darabjai is. Ritkán fordul elő magányosan, rendszerint kisebb-nagyobb kristálycsoportokat alkot. Széleskörű felhasználása egészen az ősidőkig nyúlik vissza, hisz az egykor hatalmas és fejlett Atlantiszban információ tárolás és megőrzés eszköze volt (ennek köszönhetően a Bölcsek Kövének is nevezték, tárolva letűnt birodalmak tudását).  

Már az ókorban disztárgyakat, ékszereket, vázákat készítettek belőle. Felhasználásával készülnek a jósgömbök is, így aki a jövőre kíváncsi, annak általa meg van a lehetősége, hogy belenézzen a teljesen átlátszó, vonalakkal tűzdelt gömbbe. Manapság különféle optikai eszközök gyártásának alapanyaga, emellett az ezoterikus (pl: energiapálcák) és ékszeripari felhasználása is jelentős. Az ásványból csiszolt termékek nagy választékban és különböző minőségben kaphatók. A hegyikristály karkötő nemcsak cssodás látványt nyújtó divatos ékszer, hanem akár harmóniát, lelki békét is hozhat életünkbe.

Amellett hogy minden változata színtelen és átlátszó, szinte mindig látható benne kisebb-nagyobb méretű zárvány. Ezek a zárványok lehetnek a kristály képződése során beépült más ásványok (például a turmalinkvarc), szerves anyagok (ágak, levelek) maradványai (például a mohakvarc), folyadék (például a tejkvarc, melyben szabad szemmel is sok kicsi folyadékkal telt zárvány látható, ennek is köszönhetően a hegyikristály ezen változata nagyon tiszta, szinte teljesen átlátszó. Az íriszkvarc, vagy szivárványkvarc a kristály azon változata, aminek természetes körülménynek között kialakult repedésein keresztül a beléjük hatolt vékony rétegű levegőn áthaladó fény szivárványszínt indukál.

Név eredete

Az ókori görögök ezt az ásványt „kristallos”-nak, azaz jégnek nevezték el, mert úgy gondolták, hogy a hegyikristályok az Alpokban az isteneik által örök időkre jéggé fagyasztott vízből keletkeztek.  Ezen kívül még számtalan elnevezése született meg az idők folyamán, így például egy lelőhelyre utaló név (pl: máramarosi-, német-, cseh kristály), vagy a kvarc szó. Különleges változata a Herkimeri gyémánt, ami olyan kvarc, mely a tér minden irányába ugyanakkora kiterjedésű.

Előfordulása

Az Alpokban mind a mai napig élnek olyan családok, akik a téli rossz idő elmúltával az első tavaszi napsugarak társaságában elindulnak hegyikristályt keresni. A keresők bejárják a környéket, a gleccsereket, patakok medreit, és olyan rejtett üregeket keresnek, melyek ezt az ásványt rejtik magukban.  A keresés módszertana apáról fiúra száll, s gondoljunk csak abba bele, hogy milyen élmény és inspiráció lehet elsőként megpillantani egy nagyobb méretű kristályt. Csodálatosan színpompás látványt nyújt, ha a nap sugarai egy nagyobb tömbön átsütnek. A hegyikristály tömbök mellé vagy közé időnként más ásványok (turmalin, citrin, ametiszt) ékelődnek be.

Régebben szinte kizárólag az Alpok volt az egyetlen lelőhely. Ma is nagy mennyiségben kerül az alpesi országokból kvarc kereskedelmi forgalomba. További fontosabb lelőhelyei: Brazília, Madagaszkár, Oroszország.

 

 

A hegyikristály ásványnak tulajdonított pszichológiai, érzelmi gyógyhatás

Sokan a hegyikristályt minden gyógyító kő uralkodójaként tisztelik. Azt tartják róla, hogy elnyeli, tárolja, átalakítja és aktiválja a rávetülő sugarak energiáit, s ez a tiszta energia minden megrekedt dolgot mozgásba hozva új pályára állít. Képesnek tartják arra, hogy fokozza más kövek hatását is, így szinte minden érezelmi, lelki probléma megoldására használható. Fényhozónak is hívják, mert energiája szervezetünk minden energetikai központját támogatja. Segíthet a stressz mérséklésében, a koncentráció fokozásában, a harmónia megtalálásában és megtartásában, az alvás minőségének javításában, az álmok értelmezésében, s fokozhatja a vitalitást, az elme frissességét azáltal, hogy hozzájárulhat érzelmi blokkjaink megszűntetéséhez, lelki traumáink feldolgozásához.

Ha nem hiszünk gyógyító erejében, akkor is érdemes magunknál tartani egy darab kristályt. Csodás látvány már önmagában is, s ha a nap sugarai rávetülnek, akkor garantáltan egy fantasztikus élménnyel gazdagodik az életünk. 

 

Horoszkóp: Bak, Halak, Ikrek, Mérleg, Oroszlán, Rák csillagjegy szülőtteinek ásványköve.

A hegyikristályhoz hozzárendelhető csakra: Koronacsakra

Hegyikristály ásvány karkötő


 


81termék
ÚJ

Ametiszt, lepidolit, aura kvarc és tejkvarc karkötő

5 000 Ft

Gránát ásvány karkötő arany aura kvarccal

4 450 Ft

Hegyikristály karkötő hologramos üveggyönggyel

3 900 Ft

Hegyikristály ásvány karkötő

3 800 Ft