Kérdésed van? Írj nekünk bizalommal! [info@csillaggyongy.hu]

Iolit

Iolit hatása

Az iolit magnézium-aluminium-szilikát tartalmú, átlátszatlan, rombos kristályszerkezetű ásvány. Színe legtöbbször kék, de előfordul szürkéskék, zöldeskék árnyalatban is. Érdekes jellemzője, hogy különböző irányokból eltérő színt mutat. A vikingek ezt a tulajdonságát használták ki tengeri útjaik során: az ásvány vékony darabjait polarizációs rétegként alkalmazták, azaz az ioliton keresztül nézve képesek voltak meghatározni a Nap pozícióját és az útirányt, ez alapján könnyebb és biztonságosabb volt az út az óceánon át. Egyes példányai már a drágakő kategóriába tartoznak, és egyedi, kézzel készített ásvány ékszerek kedvelt ásványa. Az iolit karkötő különböző szemszögekből más színt és árnyalatot mutat, ennek köszönhetően nemcsak egy dekoratív, hanem különleges és ritka ásvány ékszer is.

 

Név eredete

Az iolit elnevezés a görög ion (ibolya) szóból ered. A kőnek viszont rendhagyó módon még 3 elnevezése terjedt el. Az egyik a kordierit, mely egy francia geológus, Louis Cordier nevéből ered. A másik a dikroit, amit a görög dikhroia (kettős szín) szóból származtatható. Ezenkívül vízzafírnak is hívják, mert hasonlít a zafírra.

 

Előfordulása

Leggyakrabban üledékes kőzetekbe zártan találják meg. A legnagyobb lelőhelye Sri Lankán (Ceylon) található, de kiemelkedő telepi vannak Madagaszkáron, Indiában és Norvégiában, Grönlandon és Brazilíában is.

 

Az iolit ásványnak tulajdonított pszichológiai, érzelmi gyógyhatás

A kordierit hatása viszonylag kevésbé ismert, egyik legtöbbször emlegetett tulajdonsága az önelfogadás segítése. Támogathatja a mások és saját elvárásaink alóli felszabadulást, ezáltal elősegítheti valós személyiségünk kibontakozását, s annak feltárását környezetünk előtt. Az iolit a látomások köve: a homlokcsakra aktíválásval segítheti a belső elmélyülést, a vizuálizációt, teret engedve tudatalatti megérzéseinknek. A vízzafir ösztönzőleg hathat az intuícióra, a félelmek mérséklésére. Párkapcsolati problémák esetén feloldhatja a konfliktust, erősítheti másokkal szemben tanúsított megértésünket.

Horoszkóp: A Halak és a Vízöntő csillagjegy szülötteinek ásványköve.

A iolit ásványhoz hozzárendelhető csakra: Homlokcsakra

 

Iolit ásvány karkötő2termék 12