Kérdésed van? Írj nekünk bizalommal! [info@csillaggyongy.hu]

Gránát

A Kos csillagjegy ásványai - Gránát

Gránát ásvány hatása

A gránát nem egy önálló ásvány neve, hanem a szigetszilikát tartalmú ásványok több, különböző színű ásványcsoportja. Az ásványcsoport tagjai egymástól színükben és kémiai összetételükben térhetnek el egymástól, ezért más-más tulajdonságok vonatkoznak rájuk. Közös jellemzőjük a szabályos kristályos szerkezet, és a ragyogó, kemény, tartós felület.

Az ásványcsoport legjelentősebb tagjai a barnásvörös almandin vagy vasgránát (a kereskedelmi forgalomban nagyrész ezzel a gránát változattal találkozhatunk), a tűzpiros pirop (vagy cseh gránát), és a lilás-barnáspirosas színű rodolit. Érdekesség, hogy a gránátcsoport tagja a mostanában népszerű cirkon is. Tiszta, átlátszó példányai már a drágakő kategóriába tartoznak.

 

Név eredete

 

Az ásványcsoport neve egyes források szerint a  latin "granum" = gabonaszem szóból ered, utalva a csoport ásványainak kerek, gömbölyű alakú kristályformáira. Mások szerint elnevezésük a gránátalmától (grenate) származik. A gránátcsoport legjelentősebb tagjának tartott almandin neve a Kis-Ázsiában (a mai Törökország területén) található Alabanda település nevéből ered.

Előfordulása

A gránát a legnagyobb mennyiségben előforduló kövek közé tartozik. Kőzetalkotó ásványok szemcsés, tömeges megjelenésük mellett gyakran előfordulnak metamorf és üledékes kőzetekben illetve patakok hordalékaiban is. Legnagyobb lelőhelyei Braziliában, Argentínában, Dél-Afrikában, valamint Pakisztán és India területén vannak. Magyarországon a Börzsönyben találhatunk gránitkristályokat.

A gránát ásványnak tulajdonított pszichológiai, érzelmi gyógyhatás

 

A gránátkristályok ismertsége nagyon régi korokba nyúlik vissza. Az ókorban a harcosok fegyvereinek díszítésére használták fel, illetve talizmánokat is készítettek belőle, melynek védő, oltalmazó funkciót tulajdonítottak. Megjelenése miatt a bátorság kövének is nevezik, illetve vöröses színe miatt az időtlen, el nem múló szenvedély és szerelem szimbólumaként tartják számon, melyre több utalás maradt fenn az ókori görög mitológiában is.

A kristályhoz kapcsolt gyógyhatás a fentebb leírtakból eredeztethető: A bátorság kristályaként viselője erőt meríthet belőle, a szenvedély szimbólumaként ismét fellobbanthatja a szunnyadó érzelmeket, táplálva az izzó szerelem tűzét és egyensúlyba hozva a vágyakat. Védő, oltalmazó hatása manapság a mindennapi kisebb-nagyobb „harcaink” megvívásához szükséges erőhöz való hozzájárulásában nyilvánulhat meg. Aki gránátot visel, az reménytelen helyzetekben kaphat általa bátorságot, erőt és reményt, ezáltal megtapasztalhatja önbizalma és vitalitása megnövekedését. Segíthet elengedni régi, elavult és már haszontalan ötleteket, gondolatokat, illetve feloldani a gátlásokat és a tabukat.

 Gránát ásványékszerek

Az alábbi lista alapján megtekintheted webáruházunk gránát ásványkarkötőit, és ékszereit.


8termék 18

Gránát ásvány karkötő arany aura kvarccal

4 450 Ft

Barna holdkő, aranykő és gránát karkötő

4 250 Ft

Gránát, eperkvarc, rutilkvarc és aura kvarc karkötő

5 500 Ft