Kérdésed van? Írj nekünk bizalommal! [info@csillaggyongy.hu]

Gránát

Gránát ásvány hatása

A gránát (gránátkő) nem egy önálló ásvány neve, hanem a szigetszilikát tartalmú ásványok több, különböző színű ásványcsoportja. Az ásványcsoport tagjai egymástól színükben és kémiai összetételükben térhetnek el, ezért más-más tulajdonságok vonatkoznak rájuk. Közös jellemzőjük a szabályos kristályos szerkezet, és a ragyogó, kemény, tartós felület.

Az ásványcsoport legjelentősebb tagjai a barnásvörös almandin vagy vasgránát (a kereskedelmi forgalomban nagyrész ezzel a gránát változattal találkozhatunk), a tűzpiros pirop (vagy cseh gránát), a feketésbarna andradit, és a lilás-barnáspirosas színű rodolit. Érdekesség, hogy a gránátcsoport tagja a mostanában népszerű cirkon is. Tiszta, átlátszó példányai már a drágakő kategóriába tartoznak.

A gránát karkötő változatos színvilága lehetővé teszi az aktuális trendhez történő gyors alkalmazkodást, így egy gránátkő ékszerrel nemcsak tetszetősek, hanem divatosak is lehetünk. A drágakő minőségű kristályok önmagukban is igen értékesek, de diszítő elemként bármely más ékszernek, illetve tárgynak is növelheti az az esztétikai és valós fizikai értékét. A középkorban a gondosan csziszolt kövek az uralkodói ékszereket  ékesítették: a magyar királyi korona 64 csepp alakúra csiszolt vörös almandint tartalmaz.

Az ásvány 2016-ban elnyerte az "Év Ásványa" címet. 

 

Név eredete

 

Az ásványcsoport neve egyes források szerint a  latin "granum" = gabonaszem szóból ered, utalva a csoport ásványainak kerek, gömbölyű alakú kristályformáira. Mások szerint elnevezésük a gránátalmától (grenate) származik. A gránátcsoport legjelentősebb tagjának tartott almandin neve a Kis-Ázsiában (a mai Törökország területén) található Alabanda település nevéből ered.

Előfordulása

A gránát a legnagyobb mennyiségben előforduló kövek közé tartozik. Kőzetalkotó ásványok szemcsés, tömeges megjelenésük mellett gyakran előfordulnak metamorf és üledékes kőzetekben illetve patakok hordalékaiban is. Legnagyobb lelőhelyei Braziliában, Argentínában, Dél-Afrikában, valamint Pakisztán és India területén vannak. Magyarországon a Börzsönyben találhatunk gránátkristályokat.

A gránát ásványnak tulajdonított pszichológiai, érzelmi gyógyhatás

 

A gránátkristályok ismertsége nagyon régi korokba nyúlik vissza. Az ókorban a harcosok fegyvereinek díszítésére használták fel, illetve talizmánokat is készítettek belőle, melynek védő, oltalmazó funkciót tulajdonítottak. Megjelenése miatt a bátorság kövének is nevezik, illetve vöröses színe miatt az időtlen, el nem múló szenvedély és szerelem szimbólumaként tartják számon, melyre több utalás maradt fenn az ókori görög mitológiában is.

A gránátkőhöz kapcsolt lelki gyógyhatás a fentebb leírtakból eredeztethető: A bátorság kristályaként viselője erőt és kitartást meríthet belőle, a szenvedély szimbólumaként ismét fellobbanthatja a szunnyadó érzelmeket, táplálva az izzó szerelem tűzét és egyensúlyba hozva a vágyakat. Az elkötelezettésg és hűség köveként válság, trauma esetén siethet a segítségünkre, illetve párkapcsolatban, baráti, vagy szakmai kapcsolatban is számíthatunk rá. Védő, oltalmazó hatása manapság a mindennapi kisebb-nagyobb „harcaink” megvívásához szükséges erőhöz való hozzájárulásában nyilvánulhat meg. Segít abban, hogy optimistán és inspiráltan álljunk a kihívások elé, ehhez a bátorságot és az energiát a kő biztosíthatja. Támogathatja a megfáradt szív kellemetlen érzéseinek enyhítését. Aki gránátot visel, az reménytelen helyzetekben kaphat általa bátorságot, életerőt és reményt, ezáltal megtapasztalhatja önbizalma és vitalitása megnövekedését. Az ásvány a támogatás köve: segíthet elengedni régi, elavult és már haszontalan ötleteket, gondolatokat, illetve feloldani a gátlásokat és a tabukat.

 

Horoszkóp: A Bak, Ikrek, Kos, Oroszlán, Skorpió, Szűz csillagjegy szülötteinek ásványköve.

A gránát ásványhoz hozzárendelhető csakra: Gyökércsakra

 

Gránát ásvány karkötő8termék 18

Gránát ásvány karkötő arany aura kvarccal

4 450 Ft

Barna holdkő, aranykő és gránát karkötő

4 250 Ft

Gránát, eperkvarc, rutilkvarc és aura kvarc karkötő

5 500 Ft