Kérdésed van? Írj nekünk bizalommal! [info@csillaggyongy.hu]

Füstkvarc

 

 

Füstkvarc

 

A füstkvarc a kvarc sötét színű, nagykristályos szerkezetű változata. Kristályai gyakran tartalmaznak zárványokat, ezek között gyakoriak a rutil tűk megjelenése. Általában fennőtt kristályokban fordul elő, méretük kb 10-15 cm, de találtak közel egy méteres nagyságú kristály oszlopot is. Az ásvány régóta ismert az emberiség előtt: felhasználják (fél)drágakőként ékszerek készítésére, de iparművészeti termékek és műtárgyak készítésére is alkalmazzák. A reneszánsz korból rengeteg olyan serleg, váza, kancsó és (pecsét)gyűrű került elő, ami füstkvarcból készült, és jelenleg múzeumokban őriznek. Kerámia -és üvegiparban a füstkvarc az egyik legfotnosabb alapanyag. 

 

Név eredete

Elnevezése jellegzetes füstös színéből ered, ami lehet füstbarna, sárgásbarna, füstszürke, feketésbarna.  A teljesen fekete füstkvarc az átlátszatlan morion. A kő színét a határoló kőzetek radioaktív sugárzása okozza. A felszínre kerülő füstkvarcok között gyakori a világos és sötét sávokkal tarkított változatok is.  

 

Előfordulása

A füstkvarc első lelőhelyei az svájci és az osztrák Alpok gránit sziklái voltak,  Innen került napvilágra Nagyapó kristályóriása is, amit a maga 69 cm magasságával és 133,5 kg tömegével a Magyar Nemzeti Múzeumban lehet megtekinteni. Az óriás kristály érdekessége, hogy félhomályban fekete színű, megvilágítva füstbarna árnyalatú.A berni múzeumban kiállított Király hatalmas kristály a Nagyapó rokona, magassága 87 cm, súlya 127,5 kg. 


Ma a legtöbb füstkvarc Madagaszkáról kerülnek elő, de jelentős lelőhelyek találhatók Brazíliában, az orosz Ural-hegységben és Skóciában is. Ezeken a területeken a füstkvarc gyakori kísérő ásványa a hegyikristály. Hazánkban a legszebb példányok Telkibányán kerültek napvilágra.

 

A füstkvarc ásványnak tulajdonított pszichológiai, érzelmi gyógyhatás

A füstkvarc az erő köve. Az ősi druidák úgy tartották, hogy a kő az istenek erejét rejti magában. Más kultúrákban, törzsi szertartásokon és mágiában arra használták, hogy kapcsolatot létesítsenek túlvilági szellemekkel. Ma az egyik legerősebb földelő köként tartják számon, ennek köszönhetően széles körben használják a meditatív tevékenységekben és a kristálygyógyászatban. Védelmet nyújthat a környezeti és érzelmi stresszel szemben, mérsékelheti a szorongást, enyhítheti a kommunikációs problémákat, ami által növekedhet az önbizalom és az önbecsülés.
A kő minden csakrára egyszerre hat, igy segíthet meglátni azt, hogy a jelen életünk milyen teremtésünknek a következménye. Megpróbál revezetni arra az útra, ahol nemcsak felelősséget vállalunk életünk alakulása miatt, hanem megfelelő mértékben értékeljük és szeretjük is magunkat. A rómaiak a gyász köveként viselték a kristályt, mely a lelki nehézségek ellenére új akaraterőt és vitalitást kölcsönzött viselőjének viselőjének.
A füstkvarc Skócia nemzeti gyöngyköve, amit már a kelta és skót harcosok is viseltek magukon a szerencsétlenség, és a babonák távoltartása valamint a kőnek tulajdonított, fizikai erőt növelő hatása miatt. Párnánk alá rakva enyhítheti az álmatlanságot is.

 

Horoszkóp: Bak csillagjegy ásványköve.

A füstkvarchoz hozzárendelhető csakra: Mindegyik csakra

Füstkvarc ásvány karkötő3termék 13