Kérdésed van? Írj nekünk bizalommal! [info@csillaggyongy.hu]

Turmalin

A Mérleg csillagjegy ásványai - Turmalin

Turmalin ásvány hatása

A turmalin olyan kristály, mely szinte minden színben és árnyalatban létezik.  Az egyes turmalin változatok színük alapján azonosítható, s a változatok együtt alkotják a turmalinok csoportját. Vékony, oszlopos kristályai gránit- és márványtömbökben találhatók. 

A legfontosabb turmalinváltozatok:

  • sörl (fekete turmalin)
  • szibérit (ibolyaszínű turmalin)
  • dinnyeturmalin (piros és zöld színű csíkok váltják egymást)
  • indigolit (indigókék turmalin)
  • rubellit (rubinvörös turmalin)

Gyönyörű színárnyalatú változatai keresett drágakövek, viszont megmunkálásuk lemezes kemény és rideg szerkezetük miatt nem egyszerű, mert könnyen törnek. Jellemző a csoportra a pioezo- és piroelektromosság, azaz ha a kristályt felmelegítjük, majd lehűtjük, illetve erősen megdörzsöljük, akkor elektromos töltést kap, így például magához vonja a port, papírt stb.

Név eredete

Neve a szingaléz turamali szóból ered,  melynek jelentése: „ sok drágakő keveréke”.

Előfordulása

Annak ellenére, hogy számtalan színben és árnyalatban is létezik, viszonylag a ritkább ásványok közé tartozik. A világ számos pontján megtalálható, de szinte mindenhol viszonylag kis mennyiségben. Legfontosabb lelőhelyei: Brazília, Madagaszkár, Sri Lanka, India, Oroszország. Magyarországon elenyésző mennyiségben a Velencei-hegységben és Sopron környékén található.

A turmalin ásványnak tulajdonított pszichológiai és érzelmi gyógyhatás

Az ezotériában elsősorban a védő, védelmező, félelmet mérséklő hatását emelik ki. Növeli az önbizalmunkat és segít fellépni a negatív energiákkal szemben. A kristálygyógyászatban a színváltozatait különböző érzelmi és testi tünetek kezelésére használják. A holisztikus gyógyászatban a turmalint a gyógyító ásványok császárának tartják.Turmalin ásványékszerek

Az alábbi lista alapján megtekintheted webáruházunk turmalin ásványkarkötőit, és ékszereit.


1termék 11