Kérdésed van? Írj nekünk bizalommal! [info@csillaggyongy.hu]

Obszidián

Obszidián hatása

Az obszidián valójában nem ásvány, hanem egy gyűjtőfogalom: a vulkáni tevékenység során a Föld mélyéről felszínre kerülő nagy kovasav tartalmú láva hirtelen lehűlése során keletkezik, mely olyan gyorsan következik be, hogy a forró láva kikristályosodása nem következik be, így végeredményként egy dermedt üvegfényű kő jön létre.

Az obszidiánnak több fajtája létezik, melyeket a zárványok (vas, alkálifémek stb.) mennyisége okozta színbeli, valamint a keletkezés körülményeiben mutatkozó eltérések alapján különíthetjük el egymástól.

A leggyakoribb obszidián fajta a fekete obszidián, ami fekete színű, s nagyon sok zárványt tartalmaz. Vastartalma magas, emiatt a kő átlátszatlan. A hópehely obszidián fekete felületét fehér, hópehelyre emlékeztető minták tarkítják. A mahagóni obszidián esetében a fekete alapszínen vöröses-barnás foltok jelennek meg. A vörös árnyalatot a vas-oxid okozza.  Az időnként már áttetsző arany obszidián esetében a zárványokba gázbuborék szorult, melyen a fény törése aranyszerű csillogást okoz. A ritka szivárvány obszidián elnevezése a szivárványos mintázatából ered, amit a vízbuborék zárványok eredményeznek. A füstobszidián (apacskönny) a kő áttetsző változata.

Az emberiség előtt nagyon régóta ismert és használt kő.  Az őskori időkben felhasználásával éles, csiszolt vagy pattintott szerszámokat, fegyvereket készítettek. Az indiánokat amulettként hordták magukon, az ókori Rómában és Egyiptomban szobrokat, műtárgyakat faragtak az obszidiánból. Ma nagy mennyiségben kerül ékszeripari felhasználásra: karkötők, fülbevalók, nyakláncok díszítő ékköve. Emellett orvosi szikék, operációs eszközök gyártására is felhasználják, ugyanis ahol a kő eltört, ott a felület nagyon éles. 

Az obszidián karkötő változatos színvilága egyedi megjelenést kölcsönöz az ékszernek, miközben viselőjét a gyöngyök védelmező és a szorongást enyhítő hatásával ajándékozza meg. A karkötő viselhető mindkét csuklón, s persze a különböző változatok gyöngyei is szabadon kombinálhatók, így szemrevaló és sokszínű obszidián karkötők készítésére is van lehetőség.

 

Név eredete

 

Az obszidiánt egy Obsius nevű római nemesről nevezték el, aki állítólag először lelt rá erre az ásványra Etiópiában. Ezen kívül a keletkezésének körülményeire utalva vulkáni üvegnek, illetve vulkanikus üvegnek is szokták hívni.

 

Előfordulása

 

Gyakori ásvány, legnagyobb mennyiségben a vulkáni törésvonalak mentén fordul elő.  A legfontosabb lelőhelyei Mexikóban, az USA-ban, Japánban és Indonéziában található.

 

Az obszidián feltételezett pszichológiai, érzelmi gyógyhatása

 

Az obszidiánt a tisztánlátást, a földelést segítő kőnek tartják. Egy obszidián ásvány karkötő kiváló segítség lehet a meditáció során, erőstheti az akaratot és a kitartást is. A kristály segít megmutatni, hogy kik is vagyunk valójában. Így nemcak az elfojott érzelmek, lelki blokkok, indulatok kerülhetnek napvilágra, hanem az igazság is, amivel eddig nem mertünk szembenézni. Ez a folyamat a legtöbb esetben fájdalmas, hisz sose könnyű azonosulni az elfojtott énünkkel. A feloldódás kővének is nevezik, hisz mérsékelheti a félelmet, a megterhelő érzelmi traumákat és a depressziót, lehetővé téve azt, hogy az értelem mellett meghalljuk a szív szavát is. Támogathatja a lelki, érzelmi fejlődést, elősegítve magunkban elzárt élmények, érzelmek feldolgozását. Arra sarkall minket, hogy a tudatunkat megtisztitva mi magunk tegyünk a céljainkért, s induljunk el a vágyaink elérése felé vezető úton. 

Horoszkóp:  A Bak, Nyilas, Skorpió, Vizöntő csillagjegy szülötteinek ásványköve.

Az obszidián ásványhoz hozzárendelhető csakra: Gyökércsakra

 

Obszidián ásvány karkötő3termék 13

Hópehely obszidián karkötő ónixszal

4 000 Ft

Barna hópehely obszidián márvánnyal

4 100 Ft