Webáruházunk megújult!

Kérdésed van? Írj nekünk bizalommal! [info@csillaggyongy.hu]

Hematit

A Vizöntő csillagjegy ásványai - Hematit

 

Hematit ásvány hatása

A hematit vas-oxid tartalmú átlátszatlan ásvány, melynek vastartalma legalább 70%, így meghatározott feltételek mellett mágneses tulajdonsággal is bír Színe legtöbbször acélszürke, vasfekete de tarkíthatják barnásvörös foltok is.  Színe mellett meghatározható fémfényes felületéről is, de talán felismerését leginkább az az ásványok között egyedülálló fajsúly könnyíti meg, hiszen ez a kő nagy sűrűséggel bír.

Szinte kizárólag csiszolt formában kerül kereskedelmi forgalomba, könnyű megmunkálhatósága, szinte kiapathatatlan forrásai miatt nagyon kedvelt anyag az ékszeriparban, de festék- és acélipari felhasználása is ismert.

Már az őskorban is ismert kő volt, így az ókori Egyiptomban a hematitba véstek a földi lét elengedését megkönnyítő mondatokat, melyeket a szarkofágokba helyeztek el. Babilóniában a harcosok ezzel a kővel kenték magukat vörösre, hogy sebezhetetlenek és merészek legyenek. Az ókori Rómában amulettként viselték, illetve tükörgyártásnál használták fel. A középkori Itáliában boszorkánykőnek nevezték. mert úgy hitték, hogy aki hematitot visel, azt elkerülik a boszorkányok és a gonosz szellemek.

 

Név eredete

 

Elnevezése a görög haima szóból ered, ami vért jelent.  Ennek köszönhetően szinonimaneve a vérkő, mely arra utal, hogy a hematitpor a vízben feloldódva azt vöröses színűre festi. Csiszolás során a tenyerünkre kerülő por szintén vörösre festi az ujjainkat.

 

Előfordulása

 

Leginkább magmás kőzetekben fordul elő más ásványokkal elegyedve. Magyarországon apró kvarcos telepei a Velencei.hegységben és a Börzsönyben találhatók. Külföldi főbb lelőhelyei közül kiemelkedik az Ural vidéke (Oroszország), az Elba folyó vidéke (Olaszország), valamint jelentős telepei találhatók a svájci Alpokban, az USA-ban és Kanadában is.

 

A hematit ásványnak tulajdonított pszichológiai, érzelmi gyógyhatás

 

A hematit egy bátorító kő, viselésével fokozhatjuk vitalitásunkat, élénkíthetjük az elmét, fokozhatja az akaraterőt és a magabiztosságot, és kedvező hatása lehet az életminőségünkre is. Aki bátortalan, sokszor nem mer lépni, annak ez a kő segíthet. Arra ösztökél minket, hogy vegyük kezünkbe életünk irányítását, és merjünk cselekedni. Támogatásával megtanuljuk túlélni az élet nehézségeit, kilátástalan helyzetekben, amikor életünket veszélyeztetve érezzük, harcra szólít fel. Ez a kő feloldhatja a bennük szunnyadó önkorlátozást, és ráirányítja figyelmünket a leginkább vágyott álmainkra.

Mentálisan a hematit fokozza a koncetrációt és a lényeg meglátását, élénkíti a memóriát. Ezoterikus körökben földelő és védő hatása miatt a meditációk során gyakran alkalmazott eszköz. Jogi ügyek kedvező kimenetélének előmozdításában is segítségünkre lehet.

 Hematit ásványékszerek

Az alábbi lista alapján megtekintheted webáruházunk hematit ásványkarkötőit, és ékszereit.


6termék16
ÚJ

Matt ónix karkötő howlittal és fazettált hematittal

2 800 Ft