Kérdésed van? Írj nekünk bizalommal! [info@csillaggyongy.hu]

Foszforsziderit

A foszfosziderit a foszfátok, arzenátok és vanadátok ásványi osztályához tartozik, a foszfát kövek egyik tagja. Összetétele alapján víztartalmú vas-foszfát. Színe változatos, lehet barackvirágszínű, vöröseslila, lila, bíbor, sárgás narancssárga, sötétkék, barnás sárga, mohazöld vagy majdnem színtelen.  A puha, könnyen csiszolható ásványok közé tartozik (malachit, rodokrozit). Sósavban jól, salétromsavban kevésbé jól oldódik. Kereskedelmi ára alapján a drágább ásványok kategóriájába tartozik. Leginkább ékszerekben találkozhatunk ezzel az ásvánnyal. A foszfosziderit karkötő viselésével érezhetjük az ásvány nyugtató rezgését, meditáció esetén különösen hasznos lehet.

 

Név eredete

 

Elnevezése utal az összetételére is: a foszfosziderit szó a a foszfát (phosphate) és a görög vas (sziderosz) szavak kombinációjából keletkezett.

 

Előfordulása

 

Nagyon ritka ásványról van szó, ennek ellenére a több országban, a világ minden táján megtalálható. Magyarországon kisebb mennyiségű halmazait Miskolc mellett is felfedezték. Legfőbb lelőhelyei Peruban, Braziliában, Franciaországban, Németországban valamint Csehországban lelhetők fel.  Kagylóhéjak, csontok után is keletkezhet, de lehet talajalkotó, illetve gránittelepek alkotóeleme is.

A foszfosziderit ásványnak tulajdonított pszichológiai, érzelmi gyógyhatás

A foszfosziderit az élő szervezetre gyakorolt hatása még kevésbé ismert, de azt tartják róla, hogy „gyógyító erő” van benne, épp ezért a remény és a gyógyulás kővének is nevezik. Segítséget nyújthat alvásproblémák megszűntetésében, a nyugtalanság mérséklésében. A mindennapi életben támogathatja a kiegyensúlyozottság, a stabilitás megtalálását. Aki ezt az ásványt viseli, az megtapasztalhatja a következőket: kiegyensúlyozottabb életvitel, remény és béke érzete, megbocsátásra hajlam. 

Horoszkóp: A Bika, Halak, Ikrek, Mérleg csillagjegy szülötteinek ásványköve.

A citrinhez hozzárendelhető csakra: Homlokcsakra

 

Foszfosziderit ásvány karkötő5termék 15