Kérdésed van? Írj nekünk bizalommal! [info@csillaggyongy.hu]

Fluorit

Fluorit hatása

 

A fluorit a halogenid ásványok csoportjába tartozó, a világ szinte minden részén fellelhető, s az egyik legszínesebb ásványfaj. Színe alapesetben színtelen, de sokszor zárványokkal, szennyező anyagokkal együtt kerül napvilágra, melyek legtöbbször zöldes, sárgás, néha kékes árnyalatot adnak neki. Vannak olyan fluorit darabok, melyek vegyes szivárvány színűek. Jellemző tulajdonsága, hogy ultraibolya fény hatására fluoreszkál. Ezt a tulajdonságát a fluorról nevezték el. Manapság ékszerek alkotóelemeiként, valamint dekorációs diszitőkőként találkozhatunk vele, de felhasználják a távcsövek optikai lencse gyártására, valamint a vegyiparban fluor előállítására is. 2018-ban az év ásványa volt.

Név eredete

 

A fluorit elnevezése a latin fluere szóból ered, aminek jelentése: áramlás. Régebbi időszakból származó neve is erre utal: folypát. Régóta használják a kohászatban a fémek kohósításánál olvadáspont csökkentésére.

Előfordulása

Magyarországon a Velencei-hegység illetve a Mátra, külföldön Oroszország, Kína, USA, Olaszország a legjelentősebb lelőhelyei.

A fluorit ásványnak tulajdonított pszichológiai, érzelmi gyógyhatás

A fluorit egyik legfontosabb hatásának a pszichikai védelmet tartják. Segíthet összerendezni a káoszban a rendezetlen dolgokat, megfelelő sorrendbe rakni és értelmezni az információkat. Támogathatja a különböző forrásból származó adatok, tények közti összefüggések meglátását, épp ezért tanulást támogató kristályként is ismert. Érzelmi szinten stabilizáló hatása lehet, rámutatva arra, hogy hogyan befolyásolja a gondolataink és érzéseink minősége a szervezetünk működését.

Erősítheti az önbizalmat, növelheti a magabiztosságot, elősegítve az önkifejezésünk hatékonyságába vetett hitünket.  Az értelem kövének is mondhatnánk, hiszen a jobb és a bal agyféltekét összhangba hozhatja, így kiszélesítheti a tudatot, feloldhatja a szorongást, fokozhatja az értelmet.

Horoszkóp: A Halak és a Vizöntő csillagjegy szülötteinek ásványköve.

A fluorit ásványhoz hozzárendelhető csakra: Gyökércsakra, homlokcsakra, szívcsakra

 

Fluorit ásvány karkötő1termék 11