Kérdésed van? Írj nekünk bizalommal! [info@csillaggyongy.hu]

Citrin

A Bika csillagjegy ásványai - Citrin

A citrin a kvarc (azaz a hegyikristály) sárga színű változata, az 5 alapkristály egyik tagja. Szabályos kristályalakban kevésbé gyakori, legyakrabban tömbös formában fordul elő. Legtöbb esetben zárványmentesek, az ilyen tiszta, szépen fejlett kristályait ékkőként használják. Alapszíne – ami a beépülő vas hatása - a sárga, de változatai a sárga minden árnyalatát felvonultatják. Belső egyedi szerkezetének köszönhetően 2 ellentétes irányból más-más (szín)árnyalatot mutat. Legközelebbi kvarc testvérei az ametiszt és a hegyikristály. Kevés természetes lelőhelye van, azaz előfordulása ritka, épp ezért a drágább ásványok közé tartozik. Az ametisztből hő hatására hevített citrin állítható elő. A citrin ametiszttel alkotott ásványát ametrinnek nevezzük.

Már a középkorban kedvelt ékszerészeti alapanyag volt, s ez napjainkban sem változott. Karkötők, nyakláncok, fülbevalók és medálok kedvelt ásványa.

Név eredete

 

A citrin neve a latin citrus szóból ered, ami magyarul citromot jelent, utalva ezzel a rá jellemző sárga színre. Korábban elterjedt volt a keleti (orinetális) topáz szinonimanév használata is, annak ellenére, hogy a topázzal nem áll rokoni kapcsolatban.

Előfordulása

 

Manapság a legtöbb citrint Braziliában, Madagaszkáron, Európában a spanyol bányákban termelik ki. A brazil citrin jellemzően rikító sárga, a Madagaszkáron felszínre kerülő változat jellemzően fakósárga, a spanyol citrin (spanyol-topáz) pedig sárgás-vörösesbarna színnel kerül kereskedelmi forgalomba.

 

A citrin ásványnak tulajdonított pszichológiai, érzelmi gyógyhatás

 

A citrint régebben a Nap kővének hívták, mert az gondolták róla, hogy képes megőrizni a rávetülő napsugarak által hordozott energiát. Viszont ez szemben áll azzal a ténnyel, hogy sugárzás hatására az ásvány színe megfakul, szerkezete zavarossá válik. Ennek ellenére mind a mai napig azt kapcsolják ehhez a kőhöz, hogy a Nap erejét hordozza, s így energiája testünkre és lelkünkre jótékony hatással van. Segíthet abban, hogy jó döntéseket hozzunk, és reálisabban mérjük fel lehetőségeinket.

Erősítheti az intuíciót, a megrázó élmények feldolgozását, félelmeink mérséklését.  Támogatja a kreativitást, a pozitív gondolkodásmódot, elősegítve lelki egyensúlyunk fenntartását és megőrzését.  Sárga színe miatt a gazdagság, boldogság, harmónia szavakat társítják ehhez a kvarchoz.Citrin ásványékszerek

Az alábbi lista alapján megtekintheted webáruházunk citrin ásványkarkötőit, és ékszereit.


5termék 15

7 csakra lávakő karkötő

3 950 Ft