Kérdésed van? Írj nekünk bizalommal! [info@csillaggyongy.hu]

Ametiszt

A Nyilas csillagjegy ásványai - Ametiszt

Ametiszt ásvány hatása

Az ametiszt lila színű, jól kristályosodott, rendszerint áttetsző kvarcváltozat. Színe – melyben  a vas és a mangén hatása dominál - ,  a  lila különféle árnyalataiban, az egész világos ibolyaszínen át a sötét kékesliláig sok árnyalatban fellelhető. A kvarc színe nem mindig homogén, gyakran fehér csíkokkal sávozott, amit a benne lévő zárványok okoznak. Hevítve a lila szín sárgává alakul át, így keletkezik az ametisztből hevített citrin. Emiatt túl sok napfény és hő sem érheti, mert hatásukra színe kifakul, elveszítve eredeti lilás csillogását.

Már az ókorban is az egyik legismertebb ásvány volt, a felső uralkodó világi és egyházi réteg tagjai gyakran hordtak ametisztből készült ékszereket, ezzel is szimbolizálva jólétüket és gazdagságukat. Még a jelen korban is a püspöki és bíborosi gyűrűk egy jellemző alkotó ásványaként tartják számon.

Név eredete

 

Az ametisztet a régi görögök is nagy becsben tartották. Ékszereket, amuletteket készítettek belőle, s azokat előszeretettel hordták magukon illetve vitték magukkal, mert az ásványhoz azt a tulajdonságot társították, hogy véd a részegség kialakulása ellen.  Innen származtatható az elnevezése is, ugyanis az ametiszt neve az ógörög  amethüsztosz szóból ered, melynek jelentése nem részegítő.  Emiatt az ókorban ametisztből készített kelyhekból itták az alkoholt.

 

Előfordulása

Az ametiszt gyönyörű, kisebb-nagyobb kristályos és geoda formájában kőzeterekben, vulkanikus kőzetekben illetve ametisztmandulákban található.  A legfőbb lelőhelyei Braziliában, Urugvayban, Indiában, Mexikóban valamint Kelet-Afrikában vannak.

 

Az ametiszt ásványnak tulajdonított pszichológiai, érzelmi gyógyhatás

 

Természetes nyugtató hatást tulajdonítanak neki azáltal, hogy csendesíti az elmét, elősegítve egy nyugodt, akár meditatív állapot létrejöttét is, azaz a meditáció elmélyítésére kiválóan használható. A lila kő tehát meditatív és nyugtató kő, ami kitűnő alvászavarok ellen, és segít  megnyitni az elmét új gondolatok előtt. Fokozza a testi erőt, önbizalmat, aktiválja szervezetünk rejtett mentális tartalékait, indukálva egy jobb közérzetet és egy nyitottabb, sikerorientált hozzáállást életünk mindennapi kihívásaival szemben. Ennek köszönhetően még ma is a siker köveként tekintenek rá.

Elősegíti, hogy emlékezzünk az álmainkra és megértsük azokat, erősíti bennünk a vizualizáció képességét. Csökkenti a fizikai, az érzelmi, és a mentális fájdalmat.

A középkorban a szerelmi hűség szimbólumaként tekintettek rá, a jelenkorban a szenvedély, és az örök, időtlen szeretet kövének is nevezik. Részegség ellen tulajdonított hatása miatt a józanság megőrzésére is ajánlották, illetve méregtelenítő hatást is kapcsolnak ehhez az ásványhoz.Ametiszt ásványékszerek

Az alábbi lista alapján megtekintheted webáruházunk ametiszt ásványkarkötőit, és ékszereit.


17termék 117
ÚJ

Ametiszt, lepidolit, aura kvarc és tejkvarc karkötő

5 000 Ft

Madagaszkári rózsakvarc karkötő ametiszttel (10 mm)

4 350 Ft

7 csakra lávakő karkötő

3 950 Ft

Rutilkvarc, prehnit, ametiszt és rózsakvarc karkötő

4 650 Ft

Amazonit karkötő ametiszttel és shamballa gyönggyel

5 500 Ft

Ametiszt ásvány karkötő (10 mm)

4 250 Ft

Aura kvarc, ametiszt, hegyikristály karkötő

5 400 Ft