Kérdésed van? Írj nekünk bizalommal! [info@csillaggyongy.hu]

Türkiz

A Vizöntő csillagjegy ásványai - Türkiz

Türkiz ásvány hatása

A türkiz átlátszatlan réz, alumínium-foszfát tartalmú ásvány, amely (türkiz)kék, kékeszöld és sárgászöld gyönyörű árnyalataiban fordul elő.  Nevének eredete a francia turquoise szó, ami magyarul török követ jelent, hisz török kereskedők által jutott el Európába.  Porózus szerkezete miatt nem bírja a közvetlen napsugárzást, így figyeljünk arra, hogy ne érje napfény hosszabb időn keresztül, ugyanis színe megfakulhat, a kő pedig törékennyé válhat. Másik elnevezése a kallait. A legismertebb lelőhelyei a Közel-Keleten (Irak, Irán), Egyiptomban, Lengyelország és az USA területén található. Gyakran felszíni vizek mentén, alumíniumban gazdag üledékes kőzetekben keletkezik kalcedon és opál kíséretében.

A legrégebbi lelőhelyek Egyiptomban találhatók, az innen származó köveket egyiptomi (alexandriai) türkiznek is nevezik.  Ékszerekben, disztárgyakban használják fel ezt az ásványt régen és ma is.  Az egyiptomi fáraók sirját, máshol a főemberek temetkezési sírhelyét is ezzel az ásvánnyal díszítették. 

Perzsiában is már időszámításunk előtti időkben kezdték el bányászni. Elterjedt a perzsa türkiz elnevezés is, ami viszont sok esetben nem a türkiz származására, hanem a minőségére utal. A prezsa türkiz sötétkék színű, átlátszatlan és rendkívül tiszta.

Számos babona kapcsolódik ehhez az ásványhoz, így például az indiánok nagyon erős varázskőnek tartották, a Nagy Égi Atya tiszteletére amulettet készítettek belőle, s azt gondolták, hogy a türkiz viselőjétől távol tartja a betegségeket és a szellemeket. Más népeknél aza hiedelem terjedt el, hogy a kifakult türkiz jelzi a betegséget vagy a fenyegető sorscsapást.  A középkorban szerelmes párok ajándékoztak egymásnak türkizt, hogy ez által védjék meg a szerelmüket a negatív befolyástól.

Az ezoterikában kiváló meditációs eszköz: segít ellazulni és kapcsolatot teremteni a fizikai és éteri világ között, általa magasabb szellemi tudáshoz juthatunk.  Kék színével nyugtat és harmonizál, eloszlatva a félelmet, szorongást, támogatva így a kreativitást és a tetterőt.

 Türkiz ásványékszerek

Az alábbi lista alapján megtekintheted webáruházunk türkiz ásványkarkötőit, és ékszereit.