Kérdésed van? Írj nekünk bizalommal! [info@csillaggyongy.hu]

Rózsakvarc

A Mérleg csillagjegy ásványai - Rózsakvarc

Rózsakvarc ásvány hatása

A rózsakvarc a kvarc rózsaszínnek számos árnyalatában előforduló, titán- és mangántartalmú, vaskos kristályok formájában megjelenő változata, a 12 mesterkristály közé tartozó ásvány. Rózsaszín színvilágát a mangántartalmának köszönheti, és ez minél magasabb, annál sötétebb a rózsaszín árnyalat is. A rózsaszínben időnként fehéres, sárgás árnyalatok is megjelenhetnek. Ha tartós napsugárzás vagy erős hőhatás éri, a színe kifakulhat.  Ez az üvegfény felületű, pro- és pizzoelektromos tulajdonsággal bíró kő egyedül a hidrogén-fluoridban oldódik. Különösen a mély rózsaszín és a teljesen átlátszó változatai a népszerűek.  Általában tömegesen, vaskos oszlopok formájában található meg a természetben, időnként akár kisebb hegyet is alkot.

 Már az ókorban is nagyon kedvelt ásvány volt, népszerűsége a mai napig is töretlen.  Nagyon rideg és kemény ásvány, emiatt könnyen törik, megmunkálása ennek köszönhetően nagy körültekintést igényel.  A rózsakvarcból dísztárgyakat, szobrokat faragnak, kabochonra csiszolják, viszont legnagyobb tömegben gyöngy formájában találkozhatunk vele karkötők, nyakláncok, fülbevalók, gyűrűk és medálok alkotóelemeként.

 

Név eredete

 

Elnevezése színére és kvarc létére utal. Ezen kívül nagymamakőnek is szokták hívni. Különleges változata a rozalin, mely tisztább és átlátszóbb és kizárólag Madagaszkáron található meg.

 

Előfordulása

 

Gyakori ásvány, és ahol megtalálható, ott nagy tömegben fordul elő. Legfontosabb lelőhelyei: Brazília, Madagaszkár, India, Dél-Afrika, Oroszország

 

A rózsakvarc ásványnak tulajdonított pszichológiai, érzelmi gyógyhatása

 

Kr. előtt 6000 évvel ezelőtti időszakból származnak azok az első régészeti leletek, mely szerint Mezopotámiában a rózsakvarcból szobrok, figurák, ékszerek készültek.  Az ókori Egyiptomban a kvarc istennőjeként az egyiptomi főistennőt, Isis tekintették, ennek köszönhetően a kő megkapta az Isis köve nevet, melyhez a szépség és fiatalság jelzőket társították. Azt tartották róla, hogy aki rózsakvarcot visel, annak arca hosszú ideig fiatalos és ránctalan marad.

A rózsakvarchoz legendás történetek is kapcsolódnak, melyek egészen az ókorig nyúlnak vissza.

Az egyik hozzákapcsolódó történet az ókori Athénból indult. Élt itt egy vonzó, daliás legény, akit Adonisznak hívtak. Ebbe az a halandó ifjúba szeretett bele Aphrodité, a szépség és a szerelem istennője. Viszont az istennő féltékeny kedvese, Arész nem nézte jó szemmel a kialakuló románcot. Végtelen haragra gerjedt, s vadkanná változva megölte Adoniszt. Aphrodité bár a szerelme segítségére sietett, de Arész erről is gondoskodott, hogy ne érjen haldokló kedveséhez időben: egy vadrózsa bokor ejtette fogságba, s ahogy próbált onnan szabadulni, a bokor tüskéi megsebezték és az istennő vére kiserkent.  A legendás történet szerint a 2 szerelmes összekeveredő vére festette rózsaszínre az eredetileg fehér kristályt.

Adoniszt halála után sem engedte el Aphrodité, követte őt az alvilágba is, viszont ott Perszephoné (Zeusz lánya, az alvilág királynéja) is beleszeretett, s nem akarta elveszíteni.  A kialakult helyzetet végül Zeusz oldotta fel azáltal, hogy Adoniszt különös kegyben részesítette: az év egyharmadát Aphroditéval, a második harmadában Perszephonéval élt, míg a harmadik harmadban a föld felszínén tölthette el az idejét, hogy minden évben az itt lakó emberek számára meghozza a tavaszt.

A másik történet szerint a görögök és rómaiak a rózsakvarc eredetét a szerelem isteneitől (Ámor, Erosz) eredeztették, akik látták az erőszakot és a gyűlöletet ebben a világban, s  azért hozták le ezt a  követ, hogy ezáltal az emberek képesek legyenek egymással kibékülni és megtapasztalhassák a szerelem mindent elsöprő erejét.

Egy régi indiai legenda szerint a kő egy megkövesedett rózsa, amit egy szegény harcos adott tehetősebb szerelmének, viszont szerelmük soha nem teljesedhetett be.

Manapság a rózsakvarcot a szerelem, a szeretet kővének tekintik. Viselése nagyobb életörömmel, az intuíció és a kreativitás fokozódásával, az érzékenység és gyengédség és türelem elősegítésével járhat.  Nőies energiája támogatja az ön- és a feltétel nélküli szeretet erősítését és kialakulását azáltal, hogy lehetővé teszi a kapcsolaton belül a bizalom helyreállítását a múltbeli negatív gondolatok, sérelmek feloldása által. Az ezoterikában új társ bevonzására illetve a régi kapcsolat lezárásához kötődő traumák feldolgozására is ajánlják. A rózsakvarc eltávolítja a negatív energiákat, pozitívvá változtatja az emberek gondolkodását, és segít megtalálni a szeretet útját. Nyugtató hatású, ezért viselése azoknak is ajánlott, akik gyakran érzik magukat feszültnek, idegesnek. 

 Rózsakvarc ásványékszerek

Az alábbi lista alapján megtekintheted webáruházunk rózsakvarc ásványkarkötőit, és ékszereit.


38termék

Matt rózsakvarc karkötő hologramos üveggyönggyel

3 250 Ft

Rózsakvarc karkötő

3 200 Ft

Madagaszkári rózsakvarc karkötő ametiszttel (10 mm)

4 350 Ft

7 csakra rózsakvarc karkötő

3 750 Ft

"Picasso jáspis" (kalcit) karkötő rózsakvarccal

3 900 Ft