Kérdésed van? Írj nekünk bizalommal! [info@csillaggyongy.hu]

Malachit

A Bika csillagjegy ásványai - Malachit

A malachit a karbonátásványok közé tartozó réz tartalmú ásvány. Leggyakrabban tömeges, fürtös, vesés, cseppkőszerű formákban, ritkábban tűs, sugaras, vékony futtatásként (patina) jelenik meg. Színe mályvazöld, illetve a zöld különböző árnyalatait mutatja, de létezik vörös malachit is.  Könnyen megmunkálható és csiszolható ásvány, csiszolás után jól megfigyelhetők az egymás alatti régetek különböző zöld árnyalatai. Színe és rajzolata miatt a népszerűbb, keresettebb ásványok közé tartozik.

A réz kinyerésén, s annak ipari felhasználásán túl festékanyagként, valamint ékszerek, diszitőkövek, burkolatok, vázák készítésére is felhasználták. Kezdetben az Ural-hegység volt a legnagyobb lelőhelyei, az innen előkerülő nagy kristályos ásványdarabokat a Szentpétervárott található orosz cári Téli Palota falaiba, kandallóiba és burkolataiba építették be.  Matt és smaragd árnyalatú változatait már az ókori Egyiptomban és Rómában is ismerték, és felhasználásával ékszereket, amuletteket készítettek belőle. Vízzel, savval és lúggal szemben egyaránt érzékeny, ezért a malachitot tartalmazó ékszereket tartsuk távol a fentebb felsorolt anyagoktól.

Név eredete

Elnevezése a mályva görög nevéből ("malakhé"= mályva) ered (utalva a mályva növény levelének színére), illetve a görög malakosz (puha) szóból is származtatható.

Előfordulása

A malachit réztelepek oxidációs zónáiban keletkező gyakori ásvány, ezért legtöbbször rézbányák környékén fordul elő. Leggyakrabban azurittal, és más réztartalmú ásványokkal együtt alkotnak kisebb-nagyobb telepeket. A legnagyobb malachit telepek Oroszországban és Dél-Afrikában (Zaire, Namíbia) találhatók, Magyarországon kisebb mennyiségben a Mecsekben és a Velencei-hegységben fordul elő.

A malachit ásványnak tulajdonított pszichológiai, érzelmi gyógyhatás

A malachitot érzékiség, gyengédség kővének tartják, a szakirodalom szerint jótékony hatása lehet a szexualitásra is. Segít feltárni és megismerni negatív gondolatainkat, a tudatalattink üzeneteit, ezáltal a fizikai betegségek kiindulópontját is megtalálhatjuk. Támogatja rémi sérelmek, elfojtott indulatok és viselkedésminták feloldását, kitágítja a látókőrünket, elősegítve a nyugodt közérzetet, a változásra történő felkészülést és az önelfogadást. Erősíti a megfigyelő képességünket, élénkíti a fantáziánkat, azaz arra sarkal minket, hogy próbáljuk meg megtalálni magunkban az előttünk tornyosuló, fejlődésünkre gátló hatású akadályokat, tudatosítsuk azokat, s induljunk el a változás útján a megoldás megkeresésével.Malachit ásványékszerek

Az alábbi lista alapján megtekintheted webáruházunk malachit ásványkarkötőit, és ékszereit.