Kérdésed van? Írj nekünk bizalommal! [info@csillaggyongy.hu]

Lápisz lazuli (Lapisz lazuli , Lápisz, Lazurkő)

Lapis lazuli hatása

A lazurit nátrium-, kálium-, alumínium-, és kéntartalmú szilikátásvány, a szodalit csoport tagja. A lapis lazuli több ásvány keverékéből álló kőzet, melynek legfontosabb összetevője a lazurit, de gyakran tartalmaz piritet, dolomitot és egyéb csillámokat. A lapis lazuli jellegzetes kék színét a lazurit adja, a magasabb dolomittartalom világosabbá teszi az eredeti színt, míg a pirit apró, csillogó foltokkal színesíti a kő mélykék árnyalatú, zsírfényű felületét. Néha az ásvány felszínén fehéres színű vonalak figyelhetők meg.

Nagyon régóta ismert és kedvelt kő, könnyű csiszolhatósága miatt már Atlantiszban és az ókori Egyiptomban is felhasználták ékszerek, medálok, talizmánok, műtárgyak elkészítése során. Az ókori Hellász illetve a Római Birodalomban épületek, paloták díszítésére használták fel. Az ókori Egyiptomban a piramisok sírkamráiban számos, lazúrkővel ékesített tárgyat, eszközt találtak (pl Tutankhamon sírja). Finomszemcsés porát már a középkorban is festékanyagként használták fel, belőle készül a természetes kék festékként használt ultramarin (jelentése: tengeren túl).

Az ásványra a puha, finomszemcsés, porózus szerkezet a jellemző, emiatt víztől, savtól mindenképpen védeni szükséges. Erősebb savban kén-hidrogén felszabadulása mellett feloldódhat, egyébként gyenge savas környezetben illetve hevítés hatására természetes fénye kifakulhat. Mindezek megakadályozása érdekében a kő felületét lakk- vagy viaszbevonattal látják el, ami a fényességét is növeli.

 

Név eredete

 

A lazurit ásvány elnevezése a perzsa lazavard (kék) szóból ered, a lapis lazuli (lápisz lazuli) kőzet neve az arab azul (ég) és a latin lapis (kő) szavak kombinációjaként jött össze. Lazúrkőnek, ármenkőnek, illetve egyszerűen csak lápisznak is szokták hívni.

Előfordulása

 

Ma a világon (és már az ókorban is) a legértékesebb és legtisztább, az ún. keleti lazuritot Afganisztán bányáiban termelik ki. A keleti lazurit gyakran kristályos formában kerül a felszínre, színe indigókék, s rendszerint egyáltalán vagy alig tartalmaz zárványokat, emiatt nagyon keresett kő. Értékes lazurkő bányák találhatók Chile, Mexikó, Oroszország és az USA területén is, viszont az itt kitermelt lápisz lazuli többnyire finomszemcsés szerkezetű, azaz magasabb a zárványtartalma (dolomit, pirit, kalcit stb.).

 

A lapis (lápisz) lazuli ásványnak tulajdonított pszichológiai, érzelmi gyógyhatás

 

Az ősi Atlantiszban, Egyiptomban a lazúrkő a szent kövek közé tartozott. Úgy hitték, hogy aki ezt a követ viseli, az könnyebben találja meg a túlvilági örök, halhatatlan életbe vezető utat. Az ókori Egyiptomban az ég köveként is tisztelték. Viselőjének önbizalmat adhat, növelheti az elhivatottságot és a kitartást, fokozhatja a bátorságot, ezáltal cselekvésre, a pangó élethelyzetek megszüntetésére ösztönözhet. A középkortól a lazúrkövet az uralkodók kövének is tartották, és úgy gondolták, hogy ez a kő az isteni kegyet is szimbolizálja, valószínűleg Napóleon is emiatt hordott magával lápisz lazuli talizmánt. A buddhista hit szerint a lápisz belső békét és szabadságot hoz létre a negatív gondolatokkal szemben.

Számos kultúrában a barátság köveként is tekintenek rá a harmonikus emberi kapcsolatok, életre szóló barátságok, szerelmek kialakításában való hatása miatt. Elősegítheti a nyitottabb hozzáállásunkat a mindennapi feladatainkhoz, problémáink feldolgozásában, illetve élethelyzetünk elfogadásában, megnyitva az utat egy boldogabb, elképeléseinkhez közelebb álló élet előtt.

A lapis lazuli támogatást nyújthat abban is, hogy az életünk irányítása a saját kezünkben legyen. Felfedi a belső igazságot, növeli az öntudatot, a bölcsességet, valamint lehetővé teszi a szabad, akadályok nélküli önkifejezést. Az ezoterikában meditációs „eszközként” használják, hisz színe és mintázata a csendes nyári esték csillagfényes, nyugtató hatású égboltját nyitja meg az emlékezetünkben.

Horoszkóp:  Bak, Halak, Kos, Nyilas, Oroszlán, Szűz, Vízöntő csillagjegy szülőtteinek kedvence lehet.

A labradorithoz hozzárendelhető csakra: Harmadikszem csakra, Torokcsakra

Lápisz lazuli ásvány karkötő


 


1termék 11

7 csakra lávakő karkötő

3 950 Ft