Kérdésed van? Írj nekünk bizalommal! [info@csillaggyongy.hu]

Krizokolla

Krizokolla hatása

A krizokolla könnyű, puha réz tartalmú, mikrokristályos szerkezetű szilikát ásvány. Réztelepek másodlagos oxidációja során keletkezik. Felületének színe kékeszöld, amin lehetnek vörös és fekete mintázatú foltok. Már az ókori világban is ismert volt, ahol az arany forrasztásához használták az aranyműves mesteremberek.

Különleges kékeszöld színe miatt ahogy régen úgy ma is kedvelt az ékszeriparban. Viszonylag könnyen megmunkálható, viszont puha és könnyen törő ásvány, emiatt ez a tulajdonság a felhasználásával előállított ásvány ékszerekre (nyaklánc, karkötő, fülbevaló) is igaz. Pora zöldesfehér színű, amit festékanyagnak is használtak. Az ókori Egyiptomban a türkiz ásvány testvéreként tartották számon.

 

Név eredete

 

A kristály neve a görög eredetű chrysos (arany) és kolla (ragasztó) szavakból áll, mivel régebben az arany forrasztásához használták fel. Szokták rézkovának is nevezni.

 

Előfordulása

 

A krizokolla ritkán előforduló ásvány. Legfontosabb lelőhelyei a világon Dél-Amerikában (Peru, Chile), Oroszországban, Németországban, valamint Afrikában (Zambia, Zaire) találhatók. Magyarországon a Velencei hegységben lelhető fel kis mennyiségben. Gyakran alkot közös telepeket malachittal és az azurittal.

 

A krizokolla ásványnak tulajdonított pszichológiai, érzelmi gyógyhatás

 

A krizokolla elsősorban a nyugalom köveként ismert. Elősegítheti a kiegyensúlyozottságot, a belső személyes erőnk, inspirációnk valamint a kreatívitásunk kibontakozását. Jó hatással lehet a tárgyilagosságra, segítségével lehetőség teremtődhet a pánik nélküli, hideg fejjel történő gondolkodásra, a kommunikációs blokkok feloldására. Mérsékelheti a szorongás, elszigeteltség érzését, hatására szabadabbnak és magabiztosabbnak érezhetjük magunkat.

Horoszkóp: A Bika, Rák, Mérleg, Nyilas csillagjegy szülötteinek ásványköve.

A krizokolla ásványhoz hozzárendelhető csakra: Torokcsakra

 

Krizokolla ásvány karkötő