Kérdésed van? Írj nekünk bizalommal! [info@csillaggyongy.hu]

Jáspis

A Nyilas csillagjegy ásványai - Jáspis

Jáspis hatása

A jáspis átlátszatlan, tömör, szemcsés, trigonális kristályszerkezetű kalcedon változat.  Megjelenése nagyon változatos, így több különböző változata is ismert. Ennek a kavarnak a színezetük is tarka képet mutat, hisz sárga, vörös, zöld, barna árnyalatban fordul elő, de előfordulhat ezen színek kombinációjaként (tarka) is. Az ásvány a kvarcon kívül szerves anyagokat is tartalmazhat.

A világ minden táján előforduló, az emberiség előtt már az ókorban is ismert kvarcváltozat, amit szobrok, vázák, ékszerek és pecsétgyűrűk készítéséhez használtak fel. Az ókori irodalmi művekben és a Bibliában is több esetben van utalás erre az ásványra. A németek nemzeti eposza, a Nibelung ének is tesz róla említést.

 

Név eredete

 

A jáspis elnevezés a görög jasper (ógörögül iaspis) szóból ered, mely magyarul foltos vagy pettyezett követ jelent. Régebben szarukőnek is hívták. Nagyon sokféle változata van, ezek közül a legismertebbek az alábbiak:

  • Dalmata jáspis: színe barna, rajta fekete foltokkal, mely a dalmata kutyafajta jellegzetes színezetéhez hasonlít.
  • Képjáspis (tájképjáspis): Barna árnyalaton fekete, szürke színű vonalak láthatók, melyek egy tájkép (hegyek, völgyek) domborzatára emlékeztetnek.
  • Leopárd jáspis: Színe a leopárd bundájának színezetével hozható összefüggésbe
  • Mokait jáspis: A jáspis egy olyan változata, melyen vörös, sárga, barna, kékes árnyalatú kisebb-nagyobb szabálytalan alakú foltok vannak
  • Picasso jáspis: Ez a kő a nevét Picasso avangard festményeire jellemző absztrakt formákról kapta
  • Zebrajápis: Nem meglepő módon a szavannák őshonos emlőse, a zebrák bundázára jellemző fekér-fekete csíkozásról ered a neve.
  • Vörös jáspis: A jáspis egyik legjellegzetesebb képviselője, melynek vöröses árnyalatú színezetét a vas jelenléte okozza

Előfordulása

 

A világ minden részén viszonylag nagy mennyiségben különböző színkombinációkban előforduló féldrágakő. Vulkanikus és üledékes kőzetekben gyakori, jellemzően a szintén változatos színárnyalatban előforduló achátokkal valamint az opalittal alkot ásványcsoportokat. Legfontosabb lelőhelyei: Brazília, India, Madagaszkár, Ausztrália, Oroszország. Magyarországon a Mátrában találhatunk szép kvarcdarabokat.

A jáspisnak tulajdonított pszichológiai, érzelmi gyógyhatás

 

A különböző árnyalatú jáspis változatoknak más-más hatást tulajdonítanak. Összefoglalóan elmondható róluk, hogy megnyugtatnak, támogatják a fokozottabb koncentrációt, a gyorsabb gondolkodást, belső lelki erőtartalékaink megújulását, a kitartást.

A vörös jáspishoz egy nagyon erős nyugtató és védelmező hatást társítanak. Aki ezt a követ magánál hordja, annak ez az kő lecsendesítheti az elméjét. Elősegíti, hogy bátorságunkat, akaratunkat erősítse azáltal, hogy régóta halogatott döntésinket végre merjük kommunikálni és azt felvállalni a környezetünk felé.

A tájképjáspisról azt tartják, hogy növeli a kitartást és a megértést, azaz abban, hogy másokkal szemben ne legyünk túl szigorúak, hiszen mindenki hibázhat. Türelemre és rugalmasabb hozzáállásra serkent ez a kő.

A dalmata és leopárdjáspis kiegyensúlyozottságot és megnyugvást hozhat életünkbe.

A zebrajáspis a fantázia és alkotóerő köve.Jáspis ásványékszerek

Az alábbi lista alapján megtekintheted webáruházunk jáspis ásványkarkötőit, és ékszereit.


14termék 114
ÚJ

Bronzit, tájképjáspis és márvány karkötő

4 250 Ft

Dalmata jáspis karkötő

3 400 Ft

Lávakő karkötő tájképjáspissal

4 000 Ft

Cappuccino jáspis karkötő

3 800 Ft

Dalmata jáspis, ónix és lávakő karkötő

4 000 Ft

Lávakő karkötő vörös jáspissal és sárkány gyönggyel

4 000 Ft

Leopárd jáspis karkötő márvánnyal és leopárd gyönggyel

4 000 Ft