Kérdésed van? Írj nekünk bizalommal! [info@csillaggyongy.hu]

Berill

A berill ásvány kristályos szerkezetű berillium-alumínium-szilikát, a berillium egyetlen forrásásványa. A berill csoport tagja, rajta kívül olyan ásványok tartoznak ide, mint az akvamarin, smaragd, morganit.  A közönséges berill rendszerint átlátszatlan, változó színű s jellemzően zárványokkal teli, a nemes berill átlátszó, szép, jól definiálható és jellemző színű. A nemes berillek közé sorolják a tengerkék akvamarint, a zöld smaragdot is. A sárga és rózsaszín színű berillek előfordulása ritkább, viszont mindezek ellenére népszerű változatok.

 

Név eredete

 

Az ásvány elnevezése a görög  berüllosz szóból ered, ami kezdetben a tengerzöld színű drágaköveket jelölte, majd az idő múlásával egyre inkább csak a berillekre használták.

 

Előfordulása

Leggyakrabban gránitokban, metamorf kőzetekben lelhetők fel rendszerint kisebb szemcsés formában. Legnagyobb lelőhelyei Braziliában, Madagaszkáron, az USA-ban és Kolumbiában találhatók.

 

A berill ásványnak tulajdonított pszichológiai, érzelmi gyógyhatás

A szakirodalom a berill ásványhoz gyógyhatásként a bátorság, a stresszoldás szavakat társítja. Rámutathat mindazon lelki blokkokra, érzelmi akadályokra, melyekre már nincs szükségünk, s elérkezett az idő azok feloldására. Hatására derűsebb, energikusabb és kiegyensúlyozottabb mentális és szellemi állapotot érhetünk el.