Kérdésed van? Írj nekünk bizalommal! [info@csillaggyongy.hu]

Azurit

 

Azurit ásvány hatása

 

Az azurit réztartalmú, vízmentes karbonátásvány, melynek keletkezése a rézérctelepek csapadékvíz okozta oxidációjára vezethető vissza. Hosszabb időszak elteltével a föld belsejében malachittá alakulhat át, így gyakran fordulnak elő egymás szomszédságában. A kő magas porozítása miatt vízzel nem érintkezhet.

A középkorban a festészetben festékanyagként használták. Viszont miután azt tapasztalták, hogy az eredeti kék szín a festészeti alkotásokon zölddé változik, felhagytak képzőművészeti alkalmazásával.

 

Név eredete

Az azurit ásvány neve annak azúrkék (mélykék) színezetére utal, mely a perzsa „lazvard” szóból ered, ami néhány európai nyelv kék szín elnevezésének őse ( pl: azurro az olasz nyelvben).  Színe és főbb alkotóelemei után kék rézkarbonátnak is nevezik. Miután a malachittal gyakran kvarc összenövéseket alkot, így ékszerekben az azurit-malachit elnevezéssel is sokszor találkozhatunk.

 

Előfordulása

Főbb lelőhelyei: Namíbia, USA, Oroszország, Ausztrália. Apró kristályos formában Magyarországon is fellelhető a Velencei-hegységben illetve Rudabánya környékén.

 

Az azurit ásványnak tulajdonított pszichológiai, érzelmi gyógyhatás

Már az ókori Egyiptomban a lelki kommunikációt támogató hatást tulajdonítottak neki, ezért szent kőként tisztelték. A lelki tudatosság növelésével mérsékelheti a stresszt, az aggódást, a szomorúságot. Hatására derűsebbek, nyugodtabbak lehetünk, félelmeinket és problémáinkait pedig könnyebben kezelhetjük és oldhatjuk meg. Segítheti az önkifejezést a kommunikációs blokkok megszüntetése által.  Pozítiv hatással lehet az intuítiv képességekek fejlődésére, javíthatja a koncentrációt, így hatékony segítség lehet egy megmérettetés esetén is.

 

Horoszkóp: A Bika, Skorpió csillagjegy szülötteinek ásványköve.

Az azurithoz hozzárendelhető csakra: Szívcsakra

Azurit ásvány karkötő